Dodana: 1 luty 2007 09:26

Zmodyfikowana: 1 luty 2007 09:26

Promocja książki Andrzeja Fiedoruka „Kuchnia Podlaska”

28 listopada w Czytelni Czasopism Książnicy Podlaskiej im. Łukasza Górnickiego w Białymstoku odbyło się spotkanie promocyjne książki Andrzeja Fiedoruka „Kuchnia Podlaska”. Wieczór poprowadził Maciej Kuroń.

Promocji książki „Kuchnia Podlaska” towarzyszyła degustacja produktów.

„Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kuchar­skich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemnia­czana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki.
Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydow­skich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi - tak jak i ona - dzi­kiej i zapomnianej.
Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom" nie było przyczyn­kiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru” – Andrzej Fiedoruk „Kuchnia Podlaska”

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook